ZIMNÍ POKLAD ZÁZVOR

13.03.2018 11:45

ZIMNÍ POKLAD ZÁZVOR

 

Pomalu se k nám blíží zima a většina z nás zná ten pocit věčně studených rukou, červeného nosu a pocitu, že se nemůže zahřát. A právě tyto potíže dokáže účinně odstraňovat zázvor.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při žaludečních i cestovních nevolnostech, také dokáže snižovat hladinu cholesterolu  a podporuje redukci váhy, výborně stimuluje krevní oběh a pomáhá při rýmě, nachlazení a chřipkových stavech. Zázvor by ale neměli užívat diabetici, lidé s nemocemi srdce, ledvin a lidé, užívající léky při překyselení žaludku a také děti do tří let. Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje a mimo nich obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, E a je bohatý na sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Hlavní účinnou látkou, obsaženou v zázvoru je gingerol, způsobující typickou pikantní chuť. Chemickým složením je velmi podobný kapsaicinu, který najdeme v chilli papričkách.Zázvor můžeme používat zevně, ve formě obkladů, které aplikujeme horké. Ty ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly. A vnítřně užíváme ve formě čaje. Denní dávka syrového kořene zázvoru by neměla přesáhnout 5g. Můžeme si také připravit zázvorový sirup, který nám výborně uleví právě při pocitech prochlazení a tepelného diskomfortu.

Příprava:  nejprve si vyrobíme cukrový rozvar - na 1 litr vody dáme 1kg kvalitního třtinového cukru a necháme přejít varem. Do horkého rozvaru nasypeme 600g nastrouhaného syrového zázvoru a 10 kusů oloupaných pokrájených citronů.Necháme společně macerovat do 2. dne, zcedíme a uložíme do chladu. Z takto připraveného extraktu můžeme připravovat teplý nápoj. Používáme cca 3 polévkové lžíce sirupu na 1/4 litru teplé vody. Výhodou je, že takto připravený teplý nápoj můžete ihned vypít. Výborně zahřeje a ještě podpoří obranyschopnost zvýšeným obsahem vitaminu C.

Tak ať vám ty studné zimní dny ve zdraví uplynou.

Lenka Perničková

 

 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com