Zdravý poklad

27.03.2015 20:52

Zelený poklad
Kyselina listová patří k řadě vitamínů skupiny B, přesněji je to vitamín B9. Byla objevena v listech špenátu a odtud pochází její jméno. Její dostatečný příjem je důležitý nejen u těhotných žen, ale také během celého života. Podílí se na správném vývoji plodu v děloze, má značný vliv na naši nervovou soustavu, metabolické procesy, krvetvorbu a tvorbu RNA a DNA.
   Kyselinu listovou najdeme nejen ve špenátu, ale v celé řadě dalších potravin. Uvedeme si jejich základní výčet : zelený salát, chřest, brokolice, obilné klíčky,ovesné vločky,  pomeranče, avokádo, vlašské ořechy, kvasnice, mléko, luštěniny a játra.
Velkým problémem je ovšem její výrazný úbytek v potravinách při jejich delším skladování a tepelné úpravě potravin. Proto je její množství v potravinách nestálé.
    Její nízké hodnoty v krvi bývají také spojovány s Alzheimerovou chorobou a rakovinou tlustého střeva. Bohužel náš organismus není schopen kyselinu listovou dlouho uchovávat a proto je potřeba ji denně doplňovat, třeba i formou potravních doplňků. V případě kyseliny listové se nám to bohatě vyplatí.
    Doporučená denní dávka je pro dospělého člověka 200 mikrogramů, těhotná žena by měla mít dávku dvojnásobnou. Správná dávka kyseliny listové je také velmi důležitá pro starší lidi, trpící arteriosklerózou a depresemi, protože dokáže odbourávat vyšší hladinu homocysteinu v krvi jeho proměnou na cystein, tolik potřebný při metabolických procesech.
    Protože je to vitamín rozpustný ve vodě a vylučovaný močí, je jeho předávkování prakticky nemožné. Pozor na množství by si měli dát jen epileptici, protože při dávce nad 1000 mikrogramů u nich může vyvolat křeče. Je to však dávka pětinásobně překračující DDD. Seznam nově platných DDD najdete v ČR ve vyhlášce č.352/2009 Sb.
    Přeji vám krásné jaro se záplavou zelené a hlavně ať jste všichni zdraví. LP
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com