Vitamíny a náš imunitní systém.

15.02.2015 15:02

Pomalu přichází jaro a s ním i jarní únava, kterou často doprovází oslabení našeho organismu.
Projevy jsou různé.Od neustálé nudle u nosu, přes opar na rtu až po nepříjemné afty v ústech nebo nehojící se koutky. Všechny tyto nepříjemnosti nás potkávají, jen pokud správně nefunguje naše obranyschopnost. Imunitní systém je velmi složitý mechanismus a na jeho správném fungování se podílí mnoho tělesných tkání. Nám však postačí vědět, že máme imunitu vrozenou a imunitu získanou. Obě jsou pro správné fungování našeho organismu stejně důležité.
Dnes si přiblížíme dva preparáty pro její správné fungování a řekneme si i něco o jejich složení.
První preparát, který bych vám chtěla přiblížit je Imunit 5 Preve Max. Nenechte se odradit jeho poněkud krkolomným názvem, má výborné složení a opravdu rychlý účinek. Obsahuje Chlorelu, která stimuluje protivirovou a protibakteriální obranu. Účinnou látkou je i beta glukan, polysacharid specifického typu čistě přírodního původu, podporující v našem organismu produkci makrofágů, hlavních buněk lapajících v organismu všechny škodliviny, včetně virů a bakterií. Beta glukan urychluje buněčnou imunitní odpověď. Další složkou, kterou obsahuje, je Pyridoxin vitamín B6, působí na látkovou výměnu a příznivě reguluje imunitní reakce. Dále potom obsahuje kyselinu listovou, která urychluje vyzrávání imunitních buněk a selen s vitamínem C. Vitamín C je důležitý pro správnou funkci všech buněk těla, protože se podílí na tvorbě mezibuněčné hmoty, je proto důležitý pro stavbu tkání cév, svalů, šlach, kůže, kostí a dalších. Preparát Imunit 5 Preve Max užíváme 2krát denně 1 tabletu minimálně 10 dní, abychom dosáhli potřebného účinku.
Dalším preparátem, který vám chci dnes přiblížit je Imunovital. Je to komplexnější přípravek a jeho uplatnění je vzhledem k jeho složení mnohem širší.
Dá se podpůrně použít při zánětlivých onemocněních nejrůznějších etiologií, při plísňových onemocněních, alergických potížích, diabetu, akné, podpůrně při onkologických onemocněních a chemoterapii, dlouhodobém stresu a samozřejmě i k posílení imunity jak vrozené, tak i získané.
Obsahuje Beta glukan o kterém jsme už hovořili, ale také poměrně méně známý Alfa glukan.Oba se dokáží vázat na buněčné membrány makrofágů a tím aktivovat jejich činnost.
Glukan je oligosacharid, nebo polysacharid, složený z opakujících se molekul glukózy. Na alfa a beta se dělí podle O-glykosidické vazby. K alfa glukanům patří dextran, glykogen,  pululan a škrob. K beta glukanům patří celulóza, kurdlan, laminarin, lichenin, pleuran a další.
Alfa glukan je ještě silnější stimulátor než Beta glukan. Dokáže stimulovat všechny buňky včetně těch, které zajišťují celkovou imunitu.
Dále obsahuje vitamíny skupiny B, které podporují správné fungování metabolismu a podporují činnost nervového systému. Aminokyseliny podporující regeneraci a rekonvalescenci našeho těla. Omega 3 mastné kyseliny působící v prevenci kardiovaskulárních chorob a podporujících náš nervový systém a celkovou obranyschopnost.
Železo je jako součást bílkovin zapojených do přenosu kyslíku nezbytným prvkem našeho organismu. Přibližně dvě třetiny železa jsou v organismu vázány v hemoglobinu, který přenáší kyslík do všech tělesných tkání.
Hořčík, který v těle zlepšuje prokrvení srdečního svalu, zajišťuje optimální činnost kapilárního systému a působí proti křečím.
Dále potom obsahuje fosfor, důležitý pro činnost našich enzymů, srdce, ledvin, kostí i mozku.
Vápník důležitý pro aktivaci enzymů, srážlivost krve, výstavbu kostí i zubů.
Selen udržuje pružnost našich tkání a působí příznivě při artritýdě a snižuje tvorbu lupů.
Zinek pomáhá předcházet nachlazením a příznivě působí proti zánětům spojivek. Pomáhá při hojení aft v ústech a zlepšuje hojení pokožky.
Posledním prvkem. který preparát obsahuje. je měď, která je důležitá pro látkovou výměnu a krvetvorbu.
Omlouvám se za poněkud odbornější pojetí článku, ale věřím, že se rádi přiučíte něco nového,
a tak doufám, že jsem vás přiměla alespoň trochu k zamyšlení nad tím jak funguje náš organismus a co všechno potřebuje k tomu, aby byl zdravý. Nezapomeňte ale na nejdůležitější položku, kterou všichni potřebujeme a tou je veselá mysl. Tak vám všem přeji krásné jaro plné zdraví a radostného smíchu.

Lenka Perničková.
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com