Vánoční purpura

03.12.2014 18:30

Vánoce jsou nejvoňavějšími svátky z celého roku. Zkusíme si vyrobit vlastní vánoční purpuru. Nebojte se, je to velmi jednoduché a výsledek rozhodně stojí za to a váš domov bude vonět ještě dlouho po Vánocích.

Purpura je směs několika sušených bylin, koření a éterických olejů.

K její přípravě budeme potřebovat větší, dobře uzavíratelnou sklenici, do které nasypeme postupně bylinky.

Aby se vám dobře odměřovalo, budu uvádět jednotlivé ingredience na polévkové lžíce.

Tedy vezmeme 4 lžíce sušené máty, 3 lžíce květu levandule, 3 lžíce nati šalvěje, 2 lžíce smrkového jehličí, 2 lžíce okvětních plátků růže, 2 lžíce listí ostružiníku, 2 lžíce listí maliníku a 2 lžíce nati meduňky.

V původním receptu je i sušený pomeranč a citron. Já osobně je tam ale přidávat nedoporučuji, protože obsahují cukry a ty potom po zahřátí mají tendenci se připalovat. Ve směsi však vypadají velmi pěkně, tak je přidávejte jen pokud budete purpuru používat pouze nasypanou do misky a nebudete ji zahřívat.      

Dále budeme přisypávat koření, vše po 1 lžíci, a to badyán, hřebíček, nadrcený muškátový oříšek, fenykl, anýz a na menší kousky nalámanou skořici. Potom vše ve sklenici důkladně promícháme. Nakonec na směs nakapeme éterické oleje 30 kapek borovicového, 30 kapek pomerančového, 30 kapek skořicového a pokud máme vanilkovou tresť, použijeme i pár kapek této tresti. Potom už jen dobře uzavřeme sklenici a necháme týden, až dva odležet.

Potom už naši purpuru můžeme používat tak, jak jsme zvyklí. Pokud jí máme víc, než sami potřebujeme, obdarujeme své přátele. Vůni vánoc každý ocení.

A aby byla pohoda ještě dokonalejší, uvaříme si sváteční čaj. Použijeme na 1,5 litru vody, dvě na drobno nakrájená jablíčka, půl pomeranče, 1 lžíci květu slézu, 1 lžíci drcených šípků, tyčinku skořice a půl lžičky badyánu. Vše krátce povaříme a necháme pár minut odstát.

Nakonec přecedíme, přidáme podle chuti citrónovou šťávu a přisladíme. K dokonalému výsledku je dobré dosladit karamelem. Děti do čaje nejvíce ocení karamelové míchátko, které vytvoříme ze zkaramelizovaného cukru, který naléváme na ledovou tříšť a rychle namotáváme na špejličky.

Přeji vám všem ty nejvoňavější a láskyplné Vánoce. Lenka Perničková.

 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com