Třezalka tečkovaná světlo pro naše tělo

12.10.2014 22:54

Třezalka je skromná bylinka, lidově se jí říká krevníček, svatojánská bylina nebo čarovník. Je to vytrvalá 30 až 60 cm vysoká bylina s plazivým oddenkem,
z kterého vyrůstají četné tuhé lodyhy, které jsou v horní části vidlicovitě rozvětvené.Listy má protáhle vejčité, jsou na nich dobře viditelné siličné nádžky jako průsvitné tečky a roztroušené černé tečky žlázek.Kvete žlutými petičetnými květy seskupenými do bohatých květenství.
Třezalka byla vždy považována za kouzelnou a léčivou bylinu. Mléko krav, které spásaly větší množství třezalky se zbarvuje mírně do růžova, což bylo považováno za důkaz uhranutí dobytka a mnohde rozpoutalo hon na čarodějnice. My dnes už ovšem víme, že za toto zbarvení může červené barvivo hypericin, které se později také využívalo k barvení plátna do krásných odstínů žluté a oranžové barvy.
Třezalky má i v současné době bohaté využití nejen v lidovém léčitelství, ale také ve farmaceutickém průmyslu, hlavně pro její mírně sedativní účinek. Není však vhodné užívat ji společně s antidepresivy. V homeopatii se využívá k léčení sluneční alergie , k regeneraci spinálních nervů a také při brnění prstů, způsobeném zúžením karpálního tunelu. Zde se osvědčilo podávat Hypericum 15 CH společně se Secale cornutum 9 CH po dobu několika týdnů.
Třezalka se dále využívá k podpoře krevního oběhu, vylučování žluči , při nechutenství, migrénách, nervových poruchách, zánětech močových cest a samozřejmě do zklidňujících koupelí.
Nás ale dnes zajímá její úžasná vlastnost zlepšovat světlocitlivost našeho organismu. Jistě si vzpomenete na nekonečnou a temnou letošní zimu, kdy nás únava provázela na každém kroku a protože se dá očekávat opakování tohoto nečasu, pomůžeme si právě tinkturou z třezalky. Její příprava je velmi jednoduchá . Čerstvou nať třezalky nasekáme na jemné kousky a nasypeme do uzavíratelné sklenice, potom lehce zmáčkneme a zalijeme slivovicí nebo lihem. Necháme 2 týdny louhovat a potom slijeme. Užíváme 2 krát denně 15 kapek po dobu 4 až 6 týdnů. Užívat začneme v polovině prosince, kdy je nejtemněji
 v celém roce. Nejen, že se nám zlepší nálada, ale také podpoříme metabolismus jater a zlepšíme světlocitlivost našeho organismu.
Pro zaryté odpůrce alkoholu je zde ještě jedna varianta přípravy a to stejným postupem jako prve, ale na zalití použijeme kvalitní olej. Nejlepší je olej ze světlice barvířské, můžeme použít také olivový nebo slunečnicový, ale vždy to musí být olej za studena lisovaný.
Musím se ovšem zmínit i o kontraindikacích užití třezalky. Nikdy ji nepoužívejte s jinými léky, působícími na nervovou činnost, také ji nikdy neužívejte v létě, kdy jste vystaveni slunečnímu záření, mohla by vyvolat alergické reakce na kůži a pigmentové skvrny. Já osobně ji také nedoporučuji u osob s velmi nízkým tlakem a u silných diabetiků.Třezalku také neužívejte déle než 2 měsíce.
Mějte se krásně, třezalkovsky klidnou mysl si uchovejte a nenechte se zaskočit zimní temnotou.
Lenka Perničková
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com