Podzim a naše zdraví

08.10.2014 18:00

Krásný den milí čtenáři, téma podzimu je možná trochu předčasné, ale podzim se zastavit nedá a blíží se k nám se svými nádhernými barvami a zároveň se svým záludným počasím.
  Některé triky jsme si prozradili už minulý rok, ale dnes se budeme věnovat hlavně změně naší životosprávy na podzim, která může výrazně snížit výskyt nachlazení a ostatních nepříjemných podzimních nemocí.
 V první řadě bychom měli věnovat pozornost snížení venkovní teploty, ráno se klepeme zimou a v poledne je to kolikrát na letní šaty. Toto střídání teplot nás oslabuje, proto bychom měli dbát na to, abychom se ráno dobře zahřáli. Teplý čaj, nebo káva s troškou skořice, či kardamonu, je velmi dobrou volbou. Také ovesná, nebo rýžová kaše, doplněná podušeným jablíčkem s rozinkami a skořicí je výborný start do nového dne. Vyhneme se studeným jogurtům, které příliš ochlazují náš organismus. Zkrátka na podzim by měla být snídaně teplá.
  Další jednoduchý fígl je zvýšený přísun vitamínů. Proto si nezapomeneme ke svačině přibalit třeba jablíčko. Výborné jsou také čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, také paprika obsahující kapsicin a vitamin C. Do jídla je vhodné přidávat cibuli a česnek, které mají účinné látky, působící proti virům a bakteriím.
  Třetím pravidlem je více spánku. Dny se rychle krátí a my se s nedostatkem světla cítíme unavenější a podrážděnější. Měli bychom spát osm hodin denně, pokud to nemůžeme dodržet během pracovního týdne, dopřejme si delší spánek alespoň o víkendu.
  Vyzrát na podzimní únavu můžeme také popíjením maté, obsahuje sice také kofein, ale nezatěžuje organismus tolik jako káva.
 Nesmíme také zapomenout na podporu našeho střevního traktu, protože o naší imunitě se ze 70% rozhoduje právě zde. Můžeme střevům pomoci dostatečným přísunem vlákniny, některým z preparátů obsahujícím lactobacily nebo Enterosgelem.
 Takže krátké shrnutí na závěr. Potřebujeme více tepla, jak vnitřně, tak zevně a k teplu patří i hřejivý úsměv, proto ho rozdávejte víc než hojně a nejen svým přátelům. Usměvavý podzim vám všem.
Lenka Perničková

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com