OSLABENÁ JÁTRA

13.03.2018 11:49

OSLABENÁ  JÁTRA  ZRCADLÍ  NAŠE  EMOCE

 

Tělo je jedinečný systém, který se dokáže v podstatě postarat sám o sebe, včetně své očisty a regenerace. Nejdůležitější úlohu v tomto procesu mají naše játra, která jsou na fyzické úrovni hlavním centrem pro zpracování potravy a na duševní rovině jsou centrem pro zpracování emocí.  Dochází zde k přeměně látek  v energii, která se zapojuje do vyživování a regenerace na úrovni těla nebo do tvůrčích procesů na úrovni mysli nebo je dobře uložená do zásoby. 

V případě potlačených emocí dochází k jejich usazení v játrech a tím vzniká nerovnováha v jejich činnosti.  Ta potom ovlivňuje funkci jater a samozřejmě také naše reakce na vše co nás z nějakého důvodu irituje a vyvolává v nás emoce.

K potlačování emocí jsme často vedeni již od dětství. Emoce potlačujeme  v domnění, že budeme druhými lidmi lépe přijímáni, to se ale neděje a dostáváme se do začarovaného kruhu narušeného sebevnímání.  Emoce nám naopak mohou napomoci lépe vnímat naši vlastní vnitřní motivaci. A protože fyzická i psychická úroveň jsou propojené, můžeme se pomocí jaterní detoxikace dostat i k zlepšenému vnímání sebe sama a ke zdravým emočním reakcím. Což znamená, že si začneme uvědomovat, že důvodem, proč se vlastně v některých situacích cítíme podrážděni, není to, co vidíme, slyšíme, nebo čeho jsme nějak jinak účastni, ale my sami a naše vlastní vnímání, stálé hodnocení a srovnávání. Správně fungující játra nám pomohou vnímat a přijímat svět takový jaký je a vedou nás k zdravému zpracování a porozumění  našim emocím.

Pro správně fungující játra můžeme vyzkoušet čaj smíchaný ze stejných dílů nati benediktu lékařského, nati svízele siřišťového, nati řebříčku, květu měsíčku lékařského a kořene pampelišky.  Dáváme 1 lžíci směsi na čtvrt litru vařící vody a louhujeme 10 minut. Pijeme 2 až 3 krát denně alespoň dva týdny. Emočního uvolnění nám pomohou dosáhnout éterické oleje z pomeranče a levandule, můžeme přidávat po dvou kapkách do čaje.  Pokud si bylinky nasbíráme a nasušíme sami, prožijeme báječné spojení s přírodou a jejím kouzlem. Potom  při uvědomění si její velikosti, krásy a síly a nám naše stesky nakonec budou k smíchu.

 

Lenka Perničková

 

 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com