Medový podzim

09.10.2014 20:50

S nástupem podzimu se začínáme většinou cítit více unavení, psychicky i fyzicky. K této nepohodě přispívá sychravé počasí a hlavě tma, která kvůli posunu času přichází o hodinu dříve. Jak se dá bojovat s únavou a jak udělat něco zdravého pro své tělo? S příchodem chladných dní, změnou času a s nástupem respiračních onemocnění se náš organizmus potřebuje vyrovnat. Dopřejme si více spánku, nejlépe podpořeného předem koupelí. do které si přidáme 2 hrsti nati levandule a po 1 hrsti nati mateřídoušky a nati třezalky tečkované. Pokud trpíme nedostatkem hořčíku, je vhodné jej užít po této koupeli na noc. Hořčík prohloubí relaxační efekt této koupele a ráno budete dobře odpočinutí.
Dalším fíglem, jak vyzrát na podzimní únavu, je podpora jaterního okruhu. Je vhodné nasadit očistný čaj, složený ze stejných dílů nati třezalky tečkované, nati kontryhele, nati benediktu lékařského, nati řepíku a chmelových šišek. Připravíme si nálev z 1 polévkové lžíce směsi, kterou přelijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2 až 3 krát denně čtvrt litru tři týdny. Po této kúře je vhodné nasadit semeno ostropestřce mariánského, které pomeleme, nebo rozmělníme v hmoždíři a smícháme s medem v poměru 1: 1. Užíváme 2 čajové lžičky denně 4 až 6 týdnů. Jen je potřeba směs uchovávat v chladu, protože pomleté semínko má tendenci rychle žluknout. Nejlépe je připravit si směs na týden a po využití připravit další.
Podzimní přítel med.
Med nás většinou provází již od našeho narození. Obsahuje širokou škálu vitamínů, bílkoviny, fruktózu, glukózu, sacharózu, minerály, aminokyseliny a další stopové prvky. Dlouhodobé užívání medu je výbornou prevencí před respiračním onemocněním, posiluje imunitu, dezinfikuje a má blahodárný vliv na pokožku.Med není vhodné  přidávat do horkého čaje, protože vysokou teplotou se ničí hlavní účinné látky a z medu se stává pouze bezvýznamná sladká hmota. Tak vám všem přeji sladce chutnající podzim a hlavně dobrou náladu za každého počasí.
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com