Kouzlo Vánoc a Cesmína ostrolistá – ILLEX AQUIFOLIUM

03.12.2014 18:00


Podíváme se blíže na bylinu, spojenou s Vánocemi, a to na Cesmínu ostrolistou.

Cesmína je zasvěcena zimnímu Slunovratu. Pokud ji máte vysazenou v okolí vašeho domu, odráží negativní energii z okolí. Žádný zlý jazyk nebude mít šanci, když se někdo bude snažit vás pomluvit, či uřknout, cesmína se o to postará za vás.

Staré bylinářky moudře dávaly nezadaným mužům kožené váčky, plněné bobulemi cesmíny, aby tak zvýšily jejich přitažlivost pro ženy. Také radily natrhat v pátek o půlnoci 9 listů cesmíny, pokud možno bez trnů, potom je zabalit do bílého plátna a kraje převázat devíti uzly. Balíček vložit pod polštář a potom sny, které se vám budou zdát se prý uskuteční.

Cesmína je sice symbolem Vánoc spíše v anglicky mluvících zemích, ale stále častěji ji najdeme i ve vánočních vazbách u nás. Jako symbol Vánoc u nás je doložena již kolem roku 1910.

Slavný nápoj zvaný ,, maté ´´ je právě z jedné odrůdy Cesmíny, a to Cesmíny paraguajské.

U Keltů byla Cesmína symbolem pána Slunce, světla, ohně a tepla a byla trhána těsně před půlnocí,před dnem Slunovratu. Keltští mágové nechávali na tomto místě trochu červeného vína nebo krve v úctě k plodům Cesmíny.
Totemový pták této rostliny je červenka. Podle legendy darovala lidem oheň a při tom si popálila prsa, proto má červenou náprsenku. Také bobule Cesmíny jsou krásně červené.

Přeji vám všem, aby Cesmína darovala i vám splněné sny a teplo domova, které může dát jen laskavé a milující srdce.

Tak až budete popíjet maté, vzdejte hold této zvláštní rostlině a myslete na ni zvláště po silvestrovské kocovině, protože maté má neuvěřitelné detoxikační účinky na naše játra, která také dobře regeneruje.
Možná právě tento efekt přesvědčil staré bylináře o magii této rostliny, protože zlý jazyk je skoro vždy odrazem zatížených jater a kypící žluči.
Tak vám všem přeji krásné Vánoce a žádné žlučovité lidi kolem vás,vždyť na světě je tolik krás.

Lenka Perničková.




 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com