JITROCEL VĚTŠÍ

09.08.2019 13:34

         Jitrocel větší

 

Je velmi zajímavá a často námi opomíjená léčivá bylina, která hojně roste v každém travním porostu, na lukách, mezích a na neobdělávané půdě.

Jeho list známe ho jako velmi dobrou léčivku na plicní a žaludeční obtíže, rovněž používanou na nehojící se rány a vředy. Dnes si ale povíme o jiné části této léčivky, a to o jejích semenech.

 Semena jitrocele dozrávají  v průběhu července až srpna a sbírat je můžeme až do konce října. Sbíráme zralá semena, která dobře usušíme a zbavíme je vyfoukáním plev. Semena obsahují mnoho užitečných minerálů, vápník, vitamín C, sliz, betakaroten a také velmi kvalitní ve vodě rozpustnou vlákninu, která dokáže plně nahradit psylium, což je vláknina z indického jitrocele, používaná k léčení obtíží tlustého střeva. Mají protizánětlivý a antiseptický účinek, kterého můžeme využít při léčbě dny, suchém kašli, obtížích s hemoroidy, při poruchách střevní peristaltiky

a dokáže podle svaté Hildegardy rovněž zahánět tísnivou náladu. Podle novějších poznatků jejich dlouhodobá konzumace dokáže upravit hladinu cholesterolu a lehce snižuje i hladinu krevního cukru.

 

Hojně se využívá pro zlepšení objemu stolice, dokáže však také odvést přebytečnou vodu že střev, takže je možné semínka využít jak při kašovité stolici, tak i při zácpě. Doporučuje se rovněž jejich užívání při střevních polypech a hlavně po jejich odstranění k doléčení oslabené a traumatizované střevní stěny.

Semínka dokáží svůj objem zvětšit až desetkrát, přičemž při tomto zvětšení uvolní maximum slizovitých látek a vlákniny. Jejich užívání je velmi jednoduché, mají příjemnou chuť, takže je můžete přidat do všech salátů, do jogurtu, do polévky a samozřejmě i do čaje. Optimální je sníst 1 polévkovou lžíci semínek denně, lze užívat dlouhodobě nebo alespoň v kůře, která by měla trvat minimálně šest týdnů.

 Při zánětech v gastrointestinálním traktu můžete semínka přidat do nálevu společně s natí řepíku a natí lnice květel. Vše dáváme stejným dílem a 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme půl litrem vařící vody a louhujeme 10 min.

Pijeme 2 krát denně po dobu minimálně dvou týdnů. Možností je samozřejmě více, ale semínka jsou optimální účinkem při přímé konzumaci.

 

Přeji všem  krásný podzim a dobré zásoby léčivek na zimu.

 

    L.Perničková

 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com