Jak voní Vánoce

03.12.2014 19:49

Tak už jsou zase za dveřmi a s nimi přichází jejich vůně. Všichni ji známe již od dětství, protože je to nezaměnitelná směs vůně jehličí, purpury a koření. A právě o koření bude tento článek.

Badyán Illicium verum je tropický strom příbuzný magnóliím. Jako koření se využívají hvězdicovité plody, které se přidávají drcené do sušenek, perníků, povidel, svařeného vína, kávy, nebo grogu. Jeho léčivá síla se využívá především k tlumení kolik a projevů revmatismu. Žvýkání  badyánu po jídle působí jako digestivum. Věhlasu dosáhl, když se stal přírodní surovinou pro výrobu antivirotika Tamiflu.

Fenykl Foeniculum vulgare je bylina, kterou využíváme pro její aromatické plody a čerstvé listy mající štiplavou, lehce nasládlou chuť. Jako koření se využívá do perníku, sušenek, rybí polévky, nebo pro nakládání červené řepy. List se využívá do salátů, jogurtových zálivek       a při výrobě bylinkového másla. Jistě jste už také ochutnali anýzový likér, který má údajně schopnost přinést člověku věštecké sny. Jeho léčivých účinků se využívá proti střevním křečím, podporuje odkašlávání, má lehce močopudný účinek a podporuje tvorbu mateřského mléka.

Hřebíček Syzygium aromaticum - jako koření se využívají zelená nerozvinutá poupata tohoto tropického stromu. Výborně ochutí svařené víno, punč, rýži i cukroví. Pro své antiseptické a lehce anestetické účinky se hojně využívá v zubním lékařství.

Kardamon Elettaria cardamomum je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých.Využívají se plody a oddenky, které mají lehce kafrovou vůni. Jako koření se využívá do sušenek, perníků, likérů, kávy, čaje a kořenících směsí. Oddenky se používají k mírnění horečky a proti únavě.

Koriandr Coriandrum sativum je jednoletá bylina, využívaná především při nakládání hub, okurek a ostatní zeleniny, neboť zlepšuje její stravitelnost. Dále se přidává do perníků a sušenek. Z léčebných účinků zejména snižuje pocit přeplněnosti a mírní bolesti břicha. Vynikající působení má i obklad na revmatismem postižené klouby.

Muškátový ořech Myristica fragrans je stále zelený tropický strom. Jako koření se využívá květ i plod. Odstraňuje nepříjemné pachy a chuti potravin. Využívá se při přípravě cukroví,ale i masitých pokrmů. Při velkém množství může být halucinogenní. Používá se při léčení astmatu, nespavosti, pankreatitidy a pro zmírnění průjmu a nadýmání. Neměl by se však používat v těhotenství.

Skořice Cinnamomum je fermentovaná a usušená kůra ze stále zeleného tropického stromu. Je součástí celé řady pokrmů.Nikdo si asi nedovede představit štrůdl bez skořice.Také svařené víno, nebo zimní čaj si bez ní neumíme představit. Z léčebného působení je potřeba vyzdvihnout její podpůrný účinek na metabolismus tuků a cukrů. Dále mírně snižuje krevní tlak a mírní krvácení z nosu. Její zahřívací efekt můžeme využít při nachlazení.

Vanilka Vanilla planifolia je vlastně pnoucí orchidej z čeledi vstavačovitých a v kuchyni se využívají její tobolky(lusky), sklízené před dozráváním.Vanilin a její další složky jsou pro svou jemnou, ale vytrvalou vůni používané prakticky do všech moučníků, čokolád a zmrzlin. Vylepší opravdu všechny moučníky. Je také velmi oblíbená při výrobě parfémů a též se přidávala do šňupacího tabáku.Velmi oblíbená byla u Aztéků, kteří jí připisovali povzbuzující sílu a odstraňování únavy.

Tak až budete používat tato koření, už budete vědět, že nejen krásně voní, ale také výrazně prospívají našemu zdraví.

Krásné a voňavé Vánoce vám přeje Lenka Perničková.

 

                                                                                                                          

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com