Jak se bránit chřipce a nachlazení

10.10.2014 20:00

     Všichni ji známe, když se tiše vkrade do našeho těla a my se cítíme, jako když nás protáhli pod parním válcem, bolí nás úplně všechno, někdy i ležení v posteli. Dnes si proto zkusíme připomenout pár triků, jak nenásilně zvýšit naši obranyschopnost a vyhnout se chřipce velkým obloukem.
    Základem je neprochladnout, takže kdo má ledové ruce a nohy i v létě, ten by měl myslet na to, že potřebuje více potravin se zahřívacím účinkem. Velmi dobře nám poslouží skořice, kterou přidáme do jídla, nebo pití. Velmi vhodný je také jalovcový sirup, nebo jalovcový med. Případně pro labužníky hrneček svařeného vína, nebo punč.
   Druhé pravidlo je podávání dostatečného množství vitamínu C. Naše babička Etela na to měla malý fígl - spaříte balíček rozinek vařící vodou a okapané dáte do zavírací sklenice, přidáte šťávu ze 3 středních citrónů a necháte pár hodin uležet. Rozinky potom po lžičkách dáváte všem doma. Vitamín C se v tomto případě naváže na glukózu v rozinkách a je mnohem lépe vstřebáván naším tělem a navíc je to opravdu dobrota.
   Třetím pravidlem je podávání zinku. Ten zlepšuje reakce našich sliznic a celého dýchacího traktu. Postačí 2 x 10 mg denně. Zinek je běžně dostupný jako potravinový doplněk. Je vhodné ho užívat od začátku prosince do konce ledna.
   Pokud je už v našem okolí více nemocných, je dobré užívat 3 x denně 2 kapky citrónového éterického oleje. Má výborné protivirové účinky.
   Když už z předchozích let víme, že náš respirační trakt je náchylný k těmto chorobám, můžeme podávat přes zimní období homeopatikum SILICEA  AKH 2 x 2 tablety denně. Preparát je běžně dostupný v lékárně.
   Další pomoc nám poskytne bylinkový čaj. Smícháme stejným dílem nať mateřídoušky, nať dobromyslu, list jitrocele a nať citrónové trávy, nebo citrónové máty. Čajovou lžičku směsi přelijeme 1/4 l vařící vody a necháme louhovat 5 min.
   Přeji vám všem, ať si letošní zimu užijete bez chřipky a nudle u nosu. Pokud vás však přesto chřipka skolí, nezapomeňte, že teplá postýlka, horký čaj a dobrá knížka mnohdy svedou víc, než hrst prášků.
Lenka Perničková

 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com