I ovoce dokáže léčit.

27.03.2015 21:01

Dnes si trochu přiblížíme ovoce, které všichni dobře známe z našich zahrádek. Řeč totiž bude o černém rybízu, který má oproti červenému, mnoho předností.
Díky éterickým silicím celá rostlina krásně voní a má největší podíl ovocných kyselin ze všech bobulovitých plodů. Ovocné kyseliny jsou vynikajícím aktivátorem našeho metabolismu.
Černý rybíz se k nám rozšířil v polovině 16.století převážně z Německa a rozšířil se rychle po celé Evropě a severní Asii.
Jeho plody jsou mimořádně bohaté na vitamín C. V 10 dkg plodů je ho obsaženo přibližně 240 mg, což je čtyřnásobek jeho doporučené denní dávky. Jeho dalším překvapením pro náš organismus je vysoký obsah bioaktivních flavonoidů, které s již zmíněným vitamínem C, chrání naše buňky před volnými radikály a zabraňují tak jejich rychlému stárnutí.
Dále našemu tělu dodává černý rybíz hlavně rutin, pektin, karoten, železo, fosfor, draslík a vitamín B5.
   Další, velmi zajímavé látky pro náš organismus, skrývají drobná semínka plodů. Lisuje se z nich olej, který je velmi bohatý na esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny chrání naše srdce a cévy před vysokým krevním tlakem, tělo před záněty a jsou výborné pro diabetiky.
   Po sklizni plodů, přijdou na řadu listy černého rybízu. Sbíráme je co nejdříve po otrhání plodů a sušíme v tenké vrstvě ve stínu. Sušený list se přidává zejména do směsí pro léčení zánětů močových cest. Pro tento účel ho smícháme stejným dílem s kořenem jehlice trnité, natí přesličky rolí, natí celíku zlatobýlu a natí vřesu obecného. Připravíme si nálev přelitím polévkové lžíce směsi ½ l vařící vody a necháme 5 min louhovat. Nálev pijeme teplý 2krát denně.
  Další směs do které použijeme sušený list i plody černého rybízu budeme používat při nachlazení a pro podporu pocení. Stejným dílem smícháme květ sedmikrásky, nať mateřídoušky, květ černého bezu s listy a plody černého rybízu. Nálev připravíme stejně jako u předchozího čaje. Pijeme 3krát denně ¼ l.
Takže až vyjdete do zahrady pochvalte keře černého rybízu, i když vám třeba moc nechutná, protože je příliš aromatický, vyrostl tady pro vás a věrně pomáhá vašemu tělu. Přeji vám krásné rozkvetlé a voňavé jaro.


    
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com