Co věděli už staří Keltové

07.10.2014 15:00

Dnes moje volba padla na trochu pozapomenutou léčivku a tou je Bukvice lékařská (Betonica oficinalis), lidově přezdívaná čistec. První písemné zmínky o její léčivé síle pochází od starořímských lékařů, kteří si bukvici velmi považovali. Její výjimečnosti si patrně všimli u Keltů, kde byla uctívána jako posvátná bylina a sloužila jako významný prostředek proti zlým silám, kouzlům a duchům. Její léčebný i magický účinek byl využíván po dlouhá staletí.
      Je to vytrvalá, až 1m vysoká bylina, která preferuje lehčí, hlinitopísčitou půdu. Patří do čeledi hluchavkovitých a svým vzhledem připomíná přerostlou kopřivu, s jejími typickými znaky. Roste většinou ve větších skupinách a během celého léta kvete sytě růžovými, až karmínově zbarvenými pyskatými květy.
      Účinné látky bukvice jsou hlavně třísloviny, hořčiny, betain, cholin, stachydrin a esenciální oleje s antibakteriálními účinky. Obsahuje také poměrně velké množství rostlinných polyfenolů, které mají významné antioxidační účinky. Pro jejich obsah se přidává do směsí používaných k prevenci nádorových procesů, hlavně v močopohlavním traktu.
       Její léčebné využití je opravdu široké. Využívala se na léčení dušnosti, podpůrně při žloutence, křečích, průjmech, očistných koupelí a ve směsích pro prevenci ledvinových kaménků. Sušená se přidávala do tabáku a dokonce byla velmi oblíbená i ke šňupání.
       My ji v dnešní době můžeme využít do několika výborných čajových směsí. Směs podpůrnou při zánětech plic a vedlejších nosních dutin sestavíme ze stejných dílů nati bukvice lékařské, nati yzopu lékařského a květu podbělu. Čaj připravíme přelitím 1 polévkové lžíce směsi ¼ l vařící vody a louhujeme 5 min. Pijeme 3krát denně ¼ l.
      Další výborná směs nám poslouží jako prevence ledvinových kaménků. Sestavíme ji ze 2 dílů nati bukvice lékařské, 1 dílu kořene jehlice trnité a 1 dílu kořene lopuchu většího. Tento čaj připravíme opět z 1 polévkové lžíce směsi, kterou vaříme ve ¼ l vody 1 min. a 5 min. louhujeme. Pijeme 3krát denně ¼ l tři týdny a opakujeme v čtvrtletních intervalech.
     Kloktání odvaru z bukvice má velmi dobré účinky při zánětech ústní dutiny a krku.
Podporuje také tvorbu žaludečních šťáv, doporučuje se k zmírnění pálení žáhy a rekonvalescenci po průjmových onemocněních.
    V kombinaci s meduňkou výrazně zklidňuje nervový systém a tlumí úzkostné stavy.
Lehce nadrcené listy se používají na obklady při zánětech žil a k doléčení bércových vředů.
    Pokud míváte špatné sny, naplňte plátěný pytlík sušenou natí bukvice lékařské a dejte si ho pod polštář, bude se vám krásně snít a vaše plíce to také ocení.
Přeji vám všem krásně zasněný a barevný podzim.
Lenka Perničková

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com