Co možná nevíte o bylinách

12.10.2014 22:59

Dnes se nebudeme věnovat konkrétním recepturám, ale řekneme si o některých chybách, kterých se při užívání léčivých bylin dopouštíme.
Jednou z nejčastějších chyb je nadměrné a nahodilé užívání bylin. Je potřeba si uvědomit, že náš organismus musí zpracovat vše co jsme přijali do poslední molekuly. Každá bylina má několik desítek účinných látek, pokud si vezmeme kombinaci několika bylin, je to neuvěřitelná směs nejrůznějších látek a naše tělo si s nimi musí poradit.
  Je to v pořádku, pokud čaj nasadíme na konkrétní problém, protože látky v bylinách obsažené spolu reagují a vyvolávají tak specifickou reakci imunitního systému. Horší je to v případě, že náš organismus nemá pro tyto látky uplatnění. Jak už jste před chvílí četli, musí náš organismus zpracovat vše, do poslední molekuly. Co myslíte, že může náš organismus s těmito látkami udělat?
V lepším případě použije naše vylučovací orgány, v horším případě musí tyto látky někam uložit a v nejhorším případě vyrobí problém, aby látky mohl nějak využít. Proto je dobré si zapamatovat méně je mnohdy více a používat byliny opravdu vždy na konkrétní problém.
    Netýká se to samozřejmě očistných kůr, ty ostatně mají své místo určení, ale hlavně u nás velmi rozšířeného popíjení bylinných čajů jen tak a na střídačku. Vždy se zajímejte o to, jestli můžete kombinovat byliny s léky, které máte předepsané od lékaře. Byliny jsou docela silná léčiva a mohly by třeba zvyšovat a nebo naopak snižovat účinek vašich léků.
  V každém případě k bylinám přistupujte s respektem, protože si to zaslouží. Dobrá znalost jejich léčebných účinků a jejich interakcí, vám mnohdy ušetří spoustu problémů, kterým se takto vyhnete. Přeji všem krásné a bylinkami provoněné dny.
Lenka Perničková
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com