Cestování s bylinkami

12.10.2014 23:03

      Už vidím ty protáhlé obličeje vašich pánů manželů, ale tentokrát je to dost neprávem, protože dnes bude řeč o našem moravském zlatě, o slivovici.
Je pravda, že ji trochu upravíme, ale snad nám to pánové odpustí.

    Všichni určitě víte, jaké to je se přejíst, ať už doma na grilovačce, nebo na dovolené v hotelu se švédským stolem a právě tady nám dobře poslouží tento recept:

Vezmeme   2 hrsti nasekané máty peprné
          2 hrsti nati řepíku
          1 hrst nati pelyňku
          ½  hrsti routy vonné
          můžete nahradit  ½  hrsti vlaštovičníku
          1 hrst nati hluchavky bílé
          1 hrst nati dobromysli

Směs promícháme a nasypeme do uzavíratelné sklenice. Potom jen lehce stlačíme a zalijeme slivovicí. Necháme louhovat optimálně 21 dní, ale již po týdnu můžeme část odebrat, pokud bude potřeba. Sklenici necháme v pokojové teplotě na světle a občas trochu protřepeme.
Po 21 dnech přecedíme a dáme do tmavé sklenice, nebo na tmavší místo.

    Užíváme 20 kapek pokud možno předem, než se nacpeme, ale pokud to nestihneme, protože žravost je silnější, než my, užijeme kapky kdykoliv je nám těžko.
Můžeme opakovat podle libosti, nebo si i dát rovnou malého panáčka. Řidiči jsou na tom ovšem hůře.
Popisované množství je zhruba 4 dcl, což bohatě vystačí pro celou rodinu.
Ti ukáznění si mohou  udělat třeba jen třetinovou dávku.

    Tak přeji všem krásné léto plné zážitků a hlavně těch kulinářských, protože s tímto elixírem vás hned tak něco nedoběhne.

Lenka Perničková.
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com