Aloe vera královna vnitřní i vnější krásy

29.10.2014 20:02

Dnes bude řeč o královně zdraví nejen pro krásnou pokožku, ale pro celé tělo o léčivce Aloe vera. Krásná Kleopatra, Nefertiti, Napoleon i Kryštof Kolumbus ji uctívali, pro její zázračné účinky. Egypťané ji nazývali dokonce rostlinou nesmrtelnosti.
  Její jméno je odvozeno z arabského "alloeh" a označuje zářivou hořkou látku   a latinského "vera" tj. pravá. Původně tato sukulentní rostlina pochází ze severní Afriky a odsud se rozšířila do celého světa.
      Rostlina je bohatá na gel, který se získává z vnitřní části listů. Na povrchu listů, se při řezu objeví žlutozelená míza, obsahující aloin, který má silně projímavý účinek. Ze středu listů potom vytéká čirý gel, bohatý na vitamíny A, E, C, a  B12, dále potom obsahuje aminokyseliny, lignin, minerální látky, mastné kyseliny, enzymy podporující trávení, polysacharidy, saponiny a celou škálu dalších účinných látek.
   Velmi důležité je zpracování rostliny. Nejdříve se musí opatrně odstranit vrchní část listů, aby se co nejvíce eliminovalo množství aloinu. Vnitřní dužinatá část se potom zpracovává pro léčebné účely.
  Díky obsahu ligninu má Aloe schopnost pronikat hluboko pod kůži a pomáhá tak jejímu hojení a to nejen při traumatech kůže, ale také při ekzému. Pro své protizánětlivé a antibakteriální účinky se osvědčila při léčení oparů i akné, stejně jako při léčbě lupů.
   Zajímavé je, že podle laboratorních testů dokáže emodin, tedy hydroxiderivát antachinonu , navodit v rakovinných buňkách proces zvaný apoptóza . Apoptóza je vlastně programová smrt buňky a je důležitým krokem imunitního systému, při obnově buněk a zániku buněk poškozených.
   Aloe napomáhá také snižování celková hladiny cholesterolu a vylepšuje poměr mezi HDL a LDL cholesterolem. Je proto výbornou prevencí  ischemických chorob srdečních.
  Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů a celkově reguluje zažívání. Blahodárný vliv má i na naše přetížená játra a pomáhá při regulaci hladiny krevního cukru.
Preparátů s Aloe je na trhu nepřeberné množství, ale jak už jsme si řekli na začátku,  je velmi důležité její zpracování. Proto si kupujte jen certifikované výrobky, které zaručují správný výrobní postup. Doporučuji používat výrobky s označením certifikace International Aloe Sience Council - IASC. Takto jsou označeny jen výrobky, které prošly náročným testovacím procesem.
Tak buďte zdraví, krásní a spokojení nejen navenek, ale hlavně uvnitř.
    
 

Kontakt

Lenka Perničková - poradna Vesna Panská 4
Olomouc
77100
777 799 976 perni@seznam.cz . vesnapernickova@gmail.com